Lázár György

ALAPÍTÓ TAG

1967-ben született Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban Halmágyi Katalinnál, a Liszt Akadémián (ZTI) Wagner Ritánál végzett zongora szakon. Több mesterkurzuson vett részt, többek között Malcolm Bilsonnál és Rados Ferencnél, számos zeneszerző diákkollegájának mutatta be művét. Diplomája megszerzése után a Magyar Állami Operaház szerződtette zongoristaként, 2005-től 2018-ig a Magyar Nemzeti Balett vezető korrepetítora, ahol az előadásokon számos szóló és kamarazenei feladatot is ellátott (Mozart zongoraversenyek, Hindemith, Bartók, Liszt, Schubert, Csajkovszkij művek) Az operaház együtteseivel és a Dohnányi Ernő Szimfonikus zenekarral a világ számos országában turnézott, kamarafellépései is gyakran vannak az Operaház hangszeres művészeivel. A kortárs zenét, jazzt és a latin amerikai zenét is műveli.

A Bozsik Yvette kortárs tánc együttessel több produkcióban is közreműködött. 2016-ban zenei vezetője volt a Kőműves Kelemen kaposvári (Csiky Gergely Színház) előadásának, valamint szólistája Ligeti György: Musica Ricercata című zongoraművére készült táncelőadásnak.

Az Arts Harmony Társasággal rendszeresen fellép, utóbbinak zenei vezetője. A Tango Harmony zenekar zeneszerzője és hangszerelője. Az együttessel számos európai turnén vett részt, valamint 2018-ban 3 nagy sikerű koncertet játszottak Buenos Airesben.

Kassai István zongoraművésszel közösen három cd-t készített a Széchenyi család illetve Széchenyi Imre zongoraműveiből. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársaság Bronz érdemkeresztje kitüntetést munkája elismeréseként.
2020 augusztusa óta a Budapesti Operettszínház korrepetitora, zenei munkatársa.

Publikációk (előadás):

1. Bartók Béla: A fából faragott királyfi c. művének hatása a magyar balettre. (Magyar Művészeti Akadémia 2019)

2. Sztravinszkij: Tavaszünnep: a zene atombombája. (Magyar Művészeti Akadémia 2020)

Q