MAGYAR BÁRZONGORISTÁK EGYESÜLETE

ESEMÉNYEK, SAJTÓ

LIGET-BÁR, 2022
CZIFFRA GYÖRGYRE EMLÉKEZVE

2022. MÁRCIUS 12.

A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje

A régi Budapesttől – és reméljük a maitól is – elválaszthatatlan a bárzongorista. Ugyanúgy a városi zenei folklór „adatközlője”, mint a cigányprímás. Ők azok, akiktől otthonos egy hely. Akik hangulatossá teszik az intim magánbeszélgetéseket és fokozzák a társasági jókedvet. Akik társként szegődnek szomorú, magányos hősnőkhöz és hősökhöz. Megszólítanak, beszélgetnek velünk a zene nyelvén. Énekelnek is – egészen sajátosan. Sokszor csak dünnyögnek, hiszen mindenki ismeri a nótájukat, a szövegek szállóigék, sőt akár egy-egy sötétebb korszak emblémái, a „szomorú vasárnapok” és a „hamvadó cigarettavégek” idején. Bárzongoristák, híresek és elfeledettek: rájuk emlékezünk a Magyar Zene Házában, minden idők legnagyobb magyar bárzongoristájának, Cziffra Györgynek alakját idézve meg, aki – kényszerűségből ugyan – élete tragikus és egyben fantasztikus kalandjaként odaült az elhangolt pianínóhoz, hogy szórakoztasson és megéljen. A 20. század egyik legnagyobb zongoraművészeként…

A Cziffra György-emlékév keretében, Balázs Jánossal beszélgetve, egy énekesnő és négy kiváló zongorista segítségével korokat, dalokat idézünk föl. De ez nemcsak a hajdanvolt füstös pesti bárok, kávéházak talán mára valóban letűnt világának nosztalgikus elégiája lesz, hanem mindannak a bemutatása, ami maradandó a bárzongorázás művészetéből. Véletlen-e, hogy csupán néhány hónapja alakult meg a Magyar Bárzongoristák Egyesülete – Nyári Gyula zongoraművész kezdeményezéseként? Vagy inkább szükségszerűség, valami hiánynak a pótlása? Egészen egyszerűen arról van szó, hogy ismét nézzünk egymás szemébe, és mondjuk ki azokat a szavakat, üssük le, énekeljük el azokat a hangokat, amelyek összekötnek bennünket. Adjuk vissza a zene, e különös, beszédszerű kommunikációs lehetőségnek ősi jussát. Hiszen erről szól a Zene Házának programja is, kint a Ligetben és bent a hasonlíthatatlan üvegteremben: a buborékban, amely néhány órára összezár bennünket. Szellemidézés: érdemes részesévé válni! 

A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi intézmény, zenekar, partner áll társszervezőként az események mellett.

ELŐADÓK:

Pikács István – zongora
Nyári Gyula – zongora
Orbán György – bőgő
Rigó Ferenc – zongora
Lakatos Pecek András – dob
Lakatos László – zongora
Szőke Nikolett- ének
dr. Batta András

Balázs János – műsorvezető

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. Kiemelt szponzor: MVM.

© MAGYAR BÁRZONGORISTÁK EGYESÜLETE