Nyári Gyula

ALAPÍTÓ TAG, ELNÖK

Született Budapest, 1978.09.18.
Már kisgyermek korában magával ragadta a zene. Mindkét szülői ágról örökölte a zenész vénát. Anyai nagyapja Suha Balogh József hegedűművész és zeneszerző, a híres dinasztia legidősebb tagja, aki Hubay Jenő egyik legkiemelkedőbb tanítványa volt.

A zongorához való ragaszkodása igen hamar óvodás korában megmutatkozott, mivel édesapja legjobb barátja és kollégája a híres bárzongorista Torma Rudolf volt, akit volt szerencséje rendszeresen élőben és felvételekről is hallgatni. Ezáltal már pár éves korában megismerkedhetett egészen közelről a bárzene különlegesen egyedi hangzásvilágával, stílusával.
Zongorázni még nem tudott, de már számos híres dalt énekelt szöveggel együtt (Horváth Jenő, Seress Rezső, Fényes Szabolcs, Máté Péter), melyet Torma Rudolfnak köszönhetett.

Mindezek hatására 7 éves korában édesapját megkérte, hogy vegyen egy zongorát, mert ő zongorista lesz.
Zeneiskolai tanulmányai alatt a Zeneakadémia egy neves tanára, Bihari László által sajátíthatta el a helyes alapokat, amiket a továbbiakban is hasznosított folyamatosan.
Ezt követően 1993-ban felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba (Konzervatórium).
Tanára Ábrahám Mariann volt, akinek sokat köszönhet elmondása szerint.

Több alkalommal játszott Kocsis Zoltán mesterkurzusain, melyeket felejthetetlen emlékként könyvel el és a mai napig táplálkozik belőle. Kocsis állítása szerint “praxisomban ilyen rövid idő alatt (1 óra) ember és darab ennyit még nem fejlődött…”
1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongora Tanszak hallgatója lett. Tanára Némethy Attila zongoraművész, aki híres a jó hangulatú, magas szintű zongoraóráiról és kivétel nélkül barátként kezelte a hallgatókat. A zeneakadémiai évek során számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt.

1999-ben a Cziffra Alapítvány kitüntetettje lett. Mindezek az évek alatt a bárzene, a bárzongorázás tanulmányozása a milliónyi széles repertoár és a különböző stílusok elsajátítása folyamatosan jelen volt, melyet így már kellő zongoratudás birtokában továbbra is a híres zongoristától Torma Rudolftól sajátított el.

1999-ben a Gerbeaud világhírű kávéházában mutatták be azt a zongorát, mely a Titanicra készült, de nem lett kész az indulásra, így nem lett a szomorú tragédia része. Felkérték, hogy játsszon rajta. Így kezdődött el bárzongorista pályafutása.

2001-ben egy 20 tagú kamara zenekarral Németországban Westerland Sylt szigetén szólista volt több hónapon át.
2002-ben a Zeneakadémia Nagytermében több alkalommal karmestervizsgákon szólista volt szimfonikus zenekarral. Mozart zongoraversenyeket adott elő.
2004-ben megszerezte a zongoraművész tanár diplomát, melyet kiváló minősítéssel vehetett át.

Számos koncertje volt Európában ebben az időszakban, s ezek mellett zongoristája lett a 2002-ben újranyitott Palace Hotelnek, amely a Novotel Budapest Centrum néven üzemelt. Itt és az egész cégnél közel 20 évet tevékenykedett zongoristaként és zenei szervezőként.
E mellett játszott a MÚOSZ székházban lévő Premier Étteremben és a Kárpátiában, melyre Niklai Ákos kérte fel.

2014-ben felkérték, hogy egy hegedű zongora duóval – húgával a Miamiban élő Nyári Bernadett hegedűvirtuózzal – legyenek részesei a Radisson Blu Béke Hotel estéinek heti több alkalommal.
Ugyanebben az évben (2014.) a Magyar Állami Operaház Zongoraművésze, a Magyar Nemzeti Balett Korrepetitora lett.
2018-ban Budapestre látogatott a londoni Royal Opera House tánctársulata, a Royal Ballet, a világ egyik legnevesebb és legrangosabb balett együttese. Itt tartózkodásuk alatt a zongoristájuk volt, ahol nagy elismerésre tett szert.

Az elmúlt évek során ezen kívül számos 4 és 5 csillagos nagynevű szállodák zongoristája és zenei szervezője.
2021.02.17. kollégáival megalapította a Magyar Bárzongoristák Egyesületét, az ország egyetlen különálló bárzongorista szervezetet.

Q